Bart Taveirne

9 tips om de ideale klanten te vinden of aan te trekken

Het aantrekken van ideale klanten is een uitdaging voor veel ondernemers en bedrijven, maar het is zeker mogelijk met de juiste strategieën en inzichten. En die tips over de ideale klant aantrekken en klantenwerving deel ik in dit artikel.

Waarom trekken we niet genoeg ideale klanten aan?

Een van de belangrijkste redenen is dat ondernemers niet duidelijk genoeg weten wie hun ideale klant is en wat hun behoeften zijn. Als je niet precies weet wie je doelgroep is en wat hun problemen zijn, kan het moeilijk zijn om gerichte marketing- en verkoopinspanningen te leveren. Het is dus belangrijk om eerst goed onderzoek te doen naar je ideale klanten en hun behoeften en vervolgens een strategie te ontwikkelen om hen te bereiken en aan te trekken.

Een andere reden is dat ondernemers vaak niet genoeg waarde bieden aan hun potentiële klanten voordat ze hen iets vragen of proberen te verkopen. Dit kan leiden tot wantrouwen en afkeer bij potentiële klanten en kan ertoe leiden dat ze niet geïnteresseerd zijn in je producten of diensten. Het is dus belangrijk om waarde te bieden, bijvoorbeeld door middel van gratis content of advies, voordat je iets vraagt of probeert te verkopen.

Tot slot: het aantrekken van ideale klanten kost tijd kost en als ondernemer moet je geduld moeten. Het kan even duren voordat je de juiste strategie en benadering hebt gevonden om je ideale klanten aan te trekken. Het is dus belangrijk om door te blijven gaan en te blijven leren en aanpassen totdat je de resultaten krijgt die je wilt.

wat wil de ideale klant

Nog belangrijke redenen waarom we de ideale klant niet vinden:

Hieronder staan enkele veelvoorkomende redenen waarom ondernemers het moeilijk kunnen hebben met het vinden van ideale klanten.

1. Onvoldoende kennis over de ideale klant

Als ondernemer moet je een goed begrip hebben van wie je ideale klant is en wat hun behoeften zijn. Als je hier geen goed beeld van hebt, kan het moeilijk zijn om gerichte marketing- en verkoopinspanningen te leveren.

Het aantrekken of vinden van ideale klanten begint bij het begrijpen van je eigen waarden en doelen en het afstemmen van je aanbod daarop. Wij adviseren ondernemers om zich te richten op hun passie en expertise en om hun ideale klanten te zien als partners in plaats van als kopers.

2. Gebrek aan marketingstrategie

Een solide marketingstrategie is essentieel om ideale klanten aan te trekken. Als je geen plan hebt voor hoe je jezelf promoot en je merk positioneert, kan het moeilijk zijn om de aandacht van potentiële klanten te trekken.

Een gebrek aan marketingstrategie kan ertoe leiden dat je je richt op de verkeerde doelgroep, een zwakke boodschap communiceert of niet effectief bent in het opbouwen van een relatie met je ideale klanten. Dit kan leiden tot een laag conversiepercentage en het niet aantrekken van de juiste klanten voor je bedrijf.

3. Verkeerde aanpak

Als je niet de juiste aanpak gebruikt om potentiële klanten te benaderen, kan dat ertoe leiden dat ze niet geïnteresseerd zijn in je diensten of producten. Bijvoorbeeld als je te opdringerig bent of geen waarde biedt voordat je iets vraagt.

Wij benadrukken het belang van het creëren van een authentieke en relevante boodschap die resoneert bij je ideale klanten, en het ontwikkelen van marketingactiviteiten die gericht zijn op het opbouwen van een relatie met je klanten in plaats van alleen op verkoop.

4. Onvoldoende netwerken

Netwerken is een belangrijke manier om nieuwe klanten te vinden. Als je echter geen tijd besteedt aan netwerken of geen relaties opbouwt, kan het moeilijk zijn om nieuwe klanten aan te trekken.

Wij adviseren ondernemers om gebruik te maken van online netwerkmogelijkheden, zoals sociale media en LinkedIn. Door actief te zijn op deze platformen en te communiceren met potentiële klanten en andere professionals in je sector, kun je jezelf en je bedrijf zichtbaar maken en nieuwe relaties opbouwen. Beter dan actief zijn in een lokale gemeenschap en branche-gerelateerde evenementen.

5. Concurrentie

Als er veel concurrentie is in jouw branche, kan het moeilijk zijn om jezelf te onderscheiden en ideale klanten aan te trekken.

Wij adviseren ondernemers om zich niet te veel te focussen op hun concurrenten, maar om zich te richten op hun eigen bedrijf en hun eigen unieke kracht. Door te blijven innoveren, waarde toe te voegen voor je klanten en te werken aan een sterke reputatie, kun je jezelf en je bedrijf onderscheiden van de concurrentie en succesvol zijn in je branche.

6. Slechte reputatie

Als je een slechte reputatie hebt, kan dat potentiële klanten afschrikken. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat je bedrijf een goede reputatie heeft en dat je tevreden klanten hebt die positief over jou praten.

Het is belangrijk om jezelf te positioneren als een betrouwbaar en integer persoon, en om altijd de belangen van je klanten voorop te stellen. Door een goede reputatie op te bouwen, kun je niet alleen ideale klanten aantrekken, maar ook het vertrouwen van bestaande klanten behouden en de groei van je bedrijf stimuleren.

7. Onvoldoende geduld

Het kan soms even duren voordat je ideale klanten hebt gevonden. Als je niet genoeg geduld hebt en snel ontmoedigd raakt, kan dat ertoe leiden dat je de handdoek in de ring gooit voordat je de juiste klanten hebt gevonden.

We moedigen ondernemers aan om geduldig te zijn en niet ontmoedigd te raken als het niet meteen lukt om ideale klanten aan te trekken. Het kan tijd en moeite kosten om jezelf en jouw aanbod in de markt te positioneren en op te vallen tussen de concurrentie. Het is belangrijk om te blijven experimenteren, te leren en aan te passen, en om door te zetten totdat je succesvol bent in het aantrekken van ideale klanten.

We benadrukken ook dat het belangrijk is om realistische verwachtingen te hebben en niet te snel op te geven. Succesvolle ondernemers hebben vaak jarenlang hard gewerkt en geploeterd voordat ze hun doelen bereikten. Het vergt doorzettingsvermogen, discipline en veerkracht om succesvol te zijn als ondernemer, en geduld is daarbij een essentiële eigenschap.

de ideale klant vinden

Hoe vind je als ondernemer ideale klanten? En waar?

Hieronder beschrijf ik enkele manieren om ideale klanten aan te trekken en waar je ze kunt vinden.

1. Begrijp je niche en doelgroep – definieer je ideale klant

Het is belangrijk om te begrijpen in welke branche of niche je wilt werken voordat je op zoek gaat naar de ideale klant. Als je eenmaal weet in welke branche je wilt werken, kun je gerichter zoeken naar klanten die bij jouw expertise passen.

Het is ook belangrijk om je doelgroep te begrijpen voordat je begint met het aantrekken van klanten. Begrijp wie ze zijn, wat ze nodig hebben en waar ze naar op zoek zijn. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken naar klanten die bij jouw expertise passen.

Maak dan een lijst van de eigenschappen van je ideale klant, zoals hun demografische gegevens, bedrijfsgrootte, budget en doelen. Dit zal je helpen om gerichter te zoeken en de juiste klanten aan te trekken.

Als je weet wie je ideale klant is, kan je ook uitzoeken op welke plaatsen (zoals events, conferenties of beurzen) hij regelmatig komt, welke websites of socialmediakanalen hij volgt, welke programma’s hij bekijkt, welke tijdschriften hij leest of waar hij winkelt. In sommige gevallen vind je misschien zelfs of jullie persoonlijke gemeenschappelijke relaties hebben. Lijst alle interessante kanalen op en denk na over hoe jij ze zou kunnen inzetten om met je doelgroep in contact te komen.

Plan ook structureel (wekelijks/maandelijks) tijd in om nieuwe klanten te vinden. Tracht dat zeker ook aan te houden tijdens periodes waarin je het druk hebt, anders riskeer je plots van een piek met veel werk in een dal met geen werk terecht te komen.

2. Positioneer jezelf als een expert – start met ideale klanten vinden

Zorg ervoor dat je jezelf positioneert als een expert in je vakgebied. Gebruik social media, bloggen en andere kanalen om jezelf te promoten en te laten zien dat je weet waar je het over hebt. Maar ook een goede communicatie is belangrijk.

Het is cruciaal om te laten zien dat je over diepgaande kennis en expertise beschikt, om zo vertrouwen te winnen bij potentiële klanten en je te onderscheiden van concurrenten.

Enkele bijkomende tips en manieren om ideale klanten in je bedrijf aan te trekken.

 1. Specialiseer je
 2. Leer continu bij
 3. Deel je kennis
 4. Zorg voor opmerkelijke resultaten

Zoals ik al zei: zorg ook dat je communicatie afgestemd is op je doelpubliek. Is LinkedIn je belangrijkste communicatiekanaal voor je doelpubliek, zorg dan dat je regelmatig post en opvolgt wat aanslaat en wat niet. Kom je eerder in contact met potentiële klanten door te spreken op netwerkevents, zorg dan dat je presentatie op-en-top is en je spreekvaardigheden op punt staan. Wees ook je eigen beste promotie: coach je digitals nomads, toon dan aan die je die wereld kent of wees zelf een digital nomad. Dit klinkt voor de hand liggend, maar er wordt helaas nog vaak tegen gezondigd. Je hoeft daarentegen miljonair te zijn om miljonairs te coachen, maar wel hun wereld goed kennen.

3. Gebruik social media en maak ook gebruik van netwerken – manieren om ideale klanten te vinden

Social media platforms zoals LinkedIn en Facebook zijn uitstekende bronnen om potentiële klanten te vinden en jezelf te promoten. Gebruik deze platforms om jezelf te positioneren als een expert en de juiste klanten aan te trekken.

Netwerken is een krachtige manier om nieuwe klanten te vinden en relaties op te bouwen. Zorg ervoor dat je aanwezig bent bij relevante evenementen en conferenties en gebruik deze gelegenheden om in contact te komen met potentiële klanten.

Maak ook gebruik van SEO: Zorg ervoor dat je website goed is geoptimaliseerd voor zoekmachines. Dit zal je helpen om gevonden te worden door potentiële klanten die op zoek zijn naar jouw diensten.

Eens je je ideale klant hebt gevonden, maak dan ook eventueel gebruik van betaalde advertenties op social media of zoekmachines om jezelf te promoten en meer ideale klanten aan te trekken op een effectieve manier.

Zorg dus dat ideale je makkelijk kunnen vinden door bijvoorbeeld te investeren in:

 • Search engine optimisation (SEO)
 • Online/offline adverteren
 • Een community uitbouwen op social media
 • Influencer marketing
 • Inbound marketing
 • Deelnemen aan wedstrijden & challenges
 • Praat voor publiek (ook via video, podcasts, ..)
 • Referral marketing integreren

4. Wees duidelijk over je diensten of product

Zorg ervoor dat je duidelijk bent over wat je aanbiedt en wat je klanten kunnen verwachten. Dit zal potentiële klanten helpen om te begrijpen wat je doet en hoe je hen kunt helpen.

Het is belangrijk om je diensten of product op een manier te beschrijven die aansluit bij de behoeften en problemen van je ideale klant (de mensen waar je naar op zoek bent) Dit betekent dat je niet alleen moet benadrukken wat je doet, maar ook waarom het belangrijk is en hoe het kan bijdragen aan de oplossing van hun problemen.

Het is belangrijk om een duidelijke en beknopte beschrijving van je diensten weer te geven op je website, in marketingmateriaal en tijdens verkoopgesprekken. Hierbij is het belangrijk om te focussen op de voordelen die je klanten zullen ervaren door jouw diensten af te nemen.

5. Bied waarde en verhoog de meerwaarde van je dienst of product

Als je potentiële klanten benadert, zorg er dan voor dat je waarde biedt voordat je om iets vraagt. Dit kan bijvoorbeeld een gratis consult zijn, een e-book of een video die laat zien wat je expertise is.

Het is belangrijk bij het bieden van waarde om te focussen op de behoeften en problemen van je ideale klanten. Hiermee laat je zien dat je begrijpt wat hun uitdagingen zijn en dat je in staat bent om hen te helpen. Door waarde te bieden zonder direct iets terug te vragen, bouw je vertrouwen op en vergroot je de kans dat potentiële klanten uiteindelijk voor jouw producten of diensten kiezen.

Waarde bieden is echter geen garantie voor succes. Het is belangrijk om een goede balans te vinden tussen het bieden van waarde en het zoeken naar jouw return. Ga dus niet alleen waarde bieden, maar werken ook aan het ontwikkelen van een effectieve strategie voor het aantrekken van ideale klanten en het omzetten van leads in klanten.

6. Wees geduldig om dat netwerk van ideale klanten op te bouwen

Het kan even duren voordat je de ideale klant vindt, dus wees geduldig en blijf volhouden. Het vinden van de juiste klant is de moeite waard en kan je helpen om je bedrijf te laten groeien.

Ondernemers moeten willen begrijpen dat het aantrekken van ideale klanten een proces is dat tijd en moeite kost. Het kan even duren voordat je een effectieve strategie hebt ontwikkeld en voordat je de juiste doelgroep hebt gevonden. Daarnaast kan het ook enige tijd duren voordat potentiële klanten zich bewust worden van jouw diensten en jouw waarde gaan inzien.

Het is daarom belangrijk om een lange-termijnvisie te hebben en te blijven investeren in het aantrekken van ideale klanten, ook als het niet meteen resultaat oplevert. Het blijft dus belangrijk om door te blijven gaan, te blijven testen en te blijven optimaliseren, zodat je steeds dichter bij het aantrekken van ideale klanten komt.

Daarnaast is het ook zaak om realistische verwachtingen te hebben. Het aantrekken van ideale klanten is geen snelle of eenvoudige taak en het kan soms enige tijd duren voordat je hierin succesvol bent. Het is daarom belangrijk om geduldig te blijven en te blijven werken aan het verbeteren van je strategie en het aantrekken van ideale klanten op de lange termijn.

7. Focus op klantbehoeften

Zorg ervoor dat je begrijpt wat je klant nodig heeft en pas je diensten daarop aan. Dit zal je helpen om meer waarde te bieden en een betere relatie op te bouwen met je klant.

Om de behoeften van je ideale klanten te begrijpen, adviseer ik je om te beginnen met het ontwikkelen van een klantprofiel. Hierbij ga je op zoek naar de kenmerken van je ideale klant, zoals bijvoorbeeld hun demografische gegevens, interesses en uitdagingen. Hierdoor krijg je inzicht in wat de belangrijkste behoeften en problemen zijn van je ideale klanten en wat hen motiveert om voor jou te kiezen.

Vervolgens geef ik je ook de raad om deze kennis te gebruiken om waarde te bieden aan je ideale klanten. Door op een gerichte manier waarde te bieden die aansluit op de behoeften en problemen van je ideale klanten, vergroot je de kans dat zij voor jou kiezen.

En tenslotte ook nog het belang van het blijven ontwikkelen van inzicht in de behoeften en problemen van je ideale klanten. Dit kan door regelmatig in contact te blijven met je klanten en door te blijven leren van hun feedback en ervaringen. Zo blijf je op de hoogte van veranderingen in de behoeften en problemen van je ideale klanten en kun je hierop inspelen om waarde te blijven bieden.

8. Bouw relaties op

Het opbouwen van relaties met je klanten is belangrijk voor het behoud van klanten op de lange termijn. Blijf contact houden met je klanten en bied waarde, ook als er geen directe zakelijke kansen zijn.

Ik deel nog enkele tips op duurzame relaties op te bouwen :

 1. Lever waarde, lever waarde, lever waarde … die hebben we al gehad
 2. Bouw vertrouwen op
 3. Blijf in contact
 4. Wees proactief

Zelf investeer ik tijd en geld in persoonlijk contact met ideale klanten. Ideale klanten (zoals Jan Van Hees https://move-and-improve.com) nodig ik uit voor incentives bijvoorbeeld. Dit kan zeer effectief zijn bij het opbouwen van duurzame relaties. Door persoonlijk contact te hebben met ideale klanten, kun je een hechte band opbouwen en beter begrijpen wat hun behoeften en uitdagingen zijn. Zo kan je hen achteraf ook beter van dienst zijn. Dit kan op zijn beurt helpen om je diensten of producten beter af te stemmen op de behoeften van deze klanten.

Het is echter wel belangrijk om op te merken dat het uitnodigen van ideale klanten voor incentives een strategie is die goed moet worden afgestemd op de behoeften en interesses van jouw specifieke doelgroep. Het is belangrijk om te begrijpen wat hen motiveert en welke incentives het meest aantrekkelijk voor hen zijn. Zo heb ik een week doorgebracht met Jan en mijn vrouw Isabelle in Catalonië, in de natuur. Jan is een natuurmens. Een chique hotel en drukke, hippe plaatsen in het midden van Barcelona zouden geen goede zet geweest zijn.

9. Zorg voor referenties

Als je eenmaal tevreden klanten hebt, vraag hen dan om referenties. Dit kan je helpen om nieuwe klanten aan te trekken en je bedrijf te laten groeien. Laat zo nieuwe potentiële klanten zien dat je succesvol bent door die referenties, casestudies of klantbeoordelingen te delen. Dit zal potentiële klanten helpen om te begrijpen dat je waarde biedt en hen kan helpen om hun doelen te bereiken.

Enkele bijkomende tips:

 1. Vraag actief om de referentie
 2. Zorg voor positieve ervaringen
 3. Maak gebruik van social proof
 4. Wees dankbaar en beloon referenties

Ga gerust maar een kijkje nemen naar mijn testimonials. https://www.businessbutpeace.com

waar de ideale klant vinden?

Conclusie?

Volgens mijn mentor en business coach is het vinden van ideale klanten essentieel voor het succes van je bedrijf. Om ideale klanten te vinden moet je beginnen bij de mensen in je eigen netwerk, familie en vrienden. Vervolgens kun je informatie verzamelen over de markt en de sector waarin je actief bent, en deze gebruiken om je aanbod af te stemmen op de behoeften van potentiële klanten. Het is belangrijk om een naam te maken voor jezelf en om op te vallen op het platform dat het beste bij je past, zoals Instagram, LinkedIn of Facebook. Daarnaast kan online marketing (vergeet ook het gebruik van cookies niet) worden gebruikt om opdrachtgevers te werven en verkoop te genereren. Door deze stappen te volgen en een gerichte aanpak te hanteren, kun je je eigen winkel (je bedrijf dus) laten groeien en de ideale klanten aantrekken die bijdragen aan je succes.

Professionele hulp zoeken?

Voel je je niet geroepen om ideale klanten te gaan aantrekken of is ideale klanten werven niet waar je voor staat te springen? Niet jouw ding om de aandacht van opdrachtgevers te gaan trekken? In plaats daarvan houd je meer van mensen spreken mensen? Dan kan je altijd overwegen om ons als jouw professionele partner in te schakelen.

Boek HIER kosteloos een strategisch gesprek en dan bekijken we samen wie jouw potentiële ideale klanten zijn. Begin bij deze stap en haal op die manier je eerste ideale klant of grotere opdracht binnen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *