Bart Taveirne

Wat is een goed business model

Een business model is de manier waarop een bedrijf waarde levert aan zijn klanten en er tegelijkertijd winst mee maakt. Een goed business model concentreert zich op het oplossen van een specifiek probleem voor een specifieke doelgroep.

Wat is een Business model canvas?

Een Business Model Canvas is een strategische management tool die is ontwikkeld door Alex Osterwalder en Yves Pigneur om ondernemers te helpen bij het visualiseren en analyseren van hun business model. Het beschrijft ook hoe een organisatie waarde creëert, levert en vastlegt. Als business coach gebruik ik zo’n Business Model Canvas vaak gebruik in mijn trainingen en programma’s om ondernemers te helpen hun business model te begrijpen en te verbeteren.

Wat is een goed Business model

business model bedenken

Er is niet één specifiek business model dat voor alle bedrijven geschikt is, aangezien dit sterk afhankelijk is van de branche, de doelmarkt, de producten of diensten die worden aangeboden en vele andere factoren. Een goed business model is er echter wel een die in staat is om de behoeften van de klant te begrijpen en te voorzien, terwijl het bedrijf ook winstgevend blijft.

Een goed business model bestaat uit drie kerncomponenten:

 1. Waardepropositie: Het specifieke probleem dat het bedrijf oplost en hoe het dit doet.
 2. Klantsegment: De specifieke doelgroep die het bedrijf wil bereiken en bedienen.
 3. Distributiekanaal: De manier waarop het bedrijf zijn waardepropositie bij de doelgroep aflevert.

Ik benadruk ook het belang van het begrijpen van de kostenstructuur en de winstgevendheid van een bedrijf, evenals het opzetten van meetbare KPI’s (Key Performance Indicators) om de prestaties van uw bedrijf te evalueren en te verbeteren.

In onze trainingen en programma’s richten we ons voornamelijk op het opzetten van online bedrijven en het gebruik van digitale marketingstrategieën om waarde te leveren aan klanten en winst te maken. We benadrukken daarom ook het belang van het opbouwen van een schaalbaar bedrijfsmodel dat kan worden opgeschaald naarmate het bedrijf groeit en succesvol wordt.

De wijze waarop een organisatie geld verdient, noemen we dus het verdienmodel of het business model. Simpel gesteld: hoe een bedrijf zijn activiteiten heeft georganiseerd en klanten van dienst is. Een verdienmodel houdt rekening met zowel de opbrengsten- als de kostenkant van de business. De term bedrijfsmodel is ook gangbaar. De vraag ‘waarop is onze waardecreatie gebaseerd’ is de essentie van businessmodellen. Hier vindt u: De lessen van briljante businessmodelleen, hoe je businessmodel flexibel houden. De herwaardering van het businessmodel, handvatten, inzichten en voorbeelden om uw businessmodel te vernieuwen.

Het ‘Business Model Canvas’ heeft negen bouwstenen; Klantsegmenten, Waardepropositie, Kanalen, Klantrelaties, Inkomstenstromen, Key resources, Kernactiviteiten, Key Partners en Kostenstructuur.

Dit blijven uiteraard nog steeds hulpmiddelen, want ze kunnen je ook op het verkeerde been zetten. Je kan er lange tiijd met vele anderen mee aan de gang gaan en, na veel onderzoek en vergaderen, indrukwekkende documenten produceren maar dan heb je nog niets. Je moet het nog gaan bewijzen in de praktijk.

Een innovatief business model

Een innovatief business model is een model dat een unieke en waardevolle oplossing biedt voor een probleem in de markt, en tegelijkertijd in staat is om op een winstgevende manier te werken.

Een innovatief business model moet voldoen aan drie belangrijke criteria:

 1. Het moet waarde creëren voor de klant: Het business model moet in staat zijn om op een effectieve en efficiënte manier te voorzien in de behoeften van de klant en hun problemen op te lossen.
 2. Het moet onderscheidend zijn: Het business model moet zich op een unieke manier onderscheiden van de concurrentie, bijvoorbeeld door gebruik te maken van nieuwe technologieën, of door een nieuwe benadering van een bestaande markt.
 3. Het moet winstgevend zijn: Het business model moet in staat zijn om op een duurzame manier winst te maken en te groeien, door het genereren van inkomsten en het beheersen van kosten.

Innovatieve business modellen kunnen bijvoorbeeld gebruik maken van nieuwe technologieën, zoals de deeleconomie of blockchain, of ze kunnen een nieuw business model ontwikkelen dat de bestaande markt op zijn kop zet. Een voorbeeld hiervan is Netflix, dat een nieuw business model heeft geïntroduceerd voor de entertainmentindustrie door het aanbieden van on-demand streaming video tegen een vast maandelijks bedrag.

innovatief business model

De kwetsbaarheid van elk snel groeiend bedrijfsmodel

Kwetsbaarheid is een belangrijk aandachtspunt bij het accelereren van elk bedrijfsmodel. Wanneer een bedrijf snel groeit en opschuift naar een hogere versnelling, kunnen er problemen ontstaan als er onvoldoende aandacht wordt besteed aan de kwetsbaarheden van het bedrijfsmodel.

Het is belangrijk om de kwetsbaarheden van het bedrijfsmodel te begrijpen en aan te pakken voordat je begint met accelereren. Dit kan bijvoorbeeld inhouden dat je kritisch kijkt naar de concurrentie, de markt, de waardepropositie en de financiële stabiliteit van het bedrijf.

Door deze kwetsbaarheden aan te pakken voordat je begint met accelereren, kun je ervoor zorgen dat het bedrijfsmodel stabiel genoeg is om de groei aan te kunnen. Dit betekent dat je je bedrijf op de lange termijn kunt laten groeien, terwijl je tegelijkertijd in staat bent om de kwaliteit van je producten of diensten te behouden en je klanten tevreden te houden.

Het belang van een business model voor nieuwkomers en start-ups

Het ontwikkelen van een sterk business model is van cruciaal belang voor start-ups en nieuwkomers in het ondernemerschap. Hier zijn enkele voordelen:

 1. Richting: Een business model biedt een duidelijk plan en richting voor het bedrijf. Het helpt om de focus te behouden en ervoor te zorgen dat alle activiteiten gericht zijn op het bereiken van de gestelde doelen.
 2. Efficiëntie: Een sterk business model kan de efficiëntie van een bedrijf verbeteren. Door het optimaliseren van processen en het elimineren van verspillingen kan een bedrijf meer waarde creëren met minder middelen.
 3. Concurrentievoordeel: Een goed doordacht business model kan een bedrijf onderscheiden van de concurrentie. Het kan bijvoorbeeld een unieke waardepropositie bieden, nieuwe markten aanboren, of kostenbesparingen realiseren.
 4. Groeipotentieel: Een business model kan de groeipotentie van een bedrijf vergroten. Door het creëren van nieuwe inkomstenstromen, het betreden van nieuwe markten, of het opschalen van bestaande activiteiten, kan een bedrijf snel groeien en zijn positie versterken.

Het ontwikkelen van een sterk business model is een doorlopend proces. Het is belangrijk om voortdurend te evalueren en bij te sturen om ervoor te zorgen dat het bedrijf zich blijft aanpassen aan de veranderende omgeving en kansen blijft benutten.

business model bedenken

Een online coaching of Consulting bedrijf opstarten als business model

Wij zijn van mening dat het opstarten van een online coaching of consulting bedrijf een zeer levensvatbaar business model is. Er zijn verschillende voordelen aan verbonden:

 1. Lage opstartkosten: In vergelijking met traditionele bedrijven zijn de opstartkosten van een online coaching of consulting bedrijf relatief laag. Je hebt geen fysieke locatie nodig en kunt werken vanuit huis.
 2. Flexibiliteit: Met een online bedrijf kun je werken vanaf elke locatie en op elk moment dat voor jou het beste uitkomt. Hierdoor kun je je werk gemakkelijk combineren met andere verplichtingen.
 3. Schaalbaarheid: Een online coaching of consulting bedrijf is gemakkelijk op te schalen omdat je niet beperkt bent door fysieke beperkingen zoals een beperkt aantal stoelen in een kantoorruimte.
 4. Mogelijkheid om te specialiseren: Door online te werken kun je je specialiseren in een bepaald onderwerp of niche en klanten van over de hele wereld bereiken die op zoek zijn naar jouw specifieke expertise.
 5. Hogere winstmarges: Omdat de kosten van het runnen van een online bedrijf lager zijn, kunnen de winstmarges hoger zijn dan bij traditionele bedrijven.

Wij raden mensen aan om een online coaching of consulting bedrijf te overwegen als ze op zoek zijn naar een business model dat hen de vrijheid geeft om vanuit huis te werken en de mogelijkheid biedt om hun expertise te delen met de wereld. We hebben zelf ook een online coaching bedrijf opgebouwd en helpen dus anderen om hetzelfde te doen.

Wat is het nadeel van Businessplan of businessmodel?

We zijn ook van mening dat het opstellen van een businessplan of businessmodel op zichzelf geen garantie is voor succes en zelfs een handicap kan zijn als het niet op de juiste manier wordt gebruikt. We geloven dat veel ondernemers te veel tijd besteden aan het schrijven van een businessplan in plaats van zich te concentreren op het testen van hun ideeën in de praktijk.

We merkten op dat ondernemers soms vast komen te zitten in het schrijven van businessplannen zonder de nodige acties te ondernemen om hun ideeën in de praktijk te brengen. Hij wijst erop dat een businessplan slechts een theoretisch model is en dat de werkelijkheid vaak anders kan zijn dan wat er op papier staat.

Daarom stellen wij voor om het MVP-principe (Minimum Viable Product) toe te passen om snel en efficiënt te testen of een business idee haalbaar is in de praktijk. Door snel een werkend prototype of dienst op te zetten en dit te testen bij de doelgroep, kunnen ondernemers sneller feedback krijgen en hun bedrijf aanpassen op basis van de resultaten.

Kortom, we geloven dat een businessplan of -model een nuttig hulpmiddel kan zijn, maar dat het niet moet worden gebruikt als een excuus om niet in actie te komen en te testen wat wel en niet werkt in de echte wereld.

Business modellen in de toekomst?

Ik geloof dat de toekomst van business modellen voornamelijk gebaseerd zal zijn op het gebruik van technologie en automatisering. We zien dat er steeds meer bedrijven zijn die technologie gebruiken om processen te automatiseren en efficiënter te werken. Dit biedt nieuwe mogelijkheden om kosten te besparen en winsten te verhogen.

We verwachten dat er in de toekomst meer bedrijven zullen ontstaan die gebruik maken van technologie om op afstand te werken en om nieuwe producten en diensten te ontwikkelen. Hij benadrukt dat het belangrijk is om als ondernemer flexibel te zijn en zich aan te passen aan deze veranderingen.

Daarnaast zien we ook een toekomst voor bedrijven die zich richten op duurzaamheid en het verminderen van de ecologische voetafdruk. Bedrijven die actief bezig zijn met het verduurzamen van hun bedrijfsvoering, kunnen een groot concurrentievoordeel hebben in de toekomst.

Maar de kern van elk succesvol business model zal nog steeds gebaseerd zal zijn op het oplossen van problemen voor klanten en het creëren van waarde voor hen. Technologie en duurzaamheid zijn slechts middelen om dit te bereiken. Uiteindelijk is het de waarde die een bedrijf kan bieden aan klanten die het succes bepaalt.

Business model bedenken voor de toekomst

Locatie-onafhankelijk werken als bedrijfsmodel

Het concept van locatie-onafhankelijk werken en financiële vrijheid is de laatste jaren steeds populairder geworden. Veel ondernemers en werknemers willen niet langer vastzitten aan een kantoorbaan en streven naar een flexibelere manier van werken, waarbij ze kunnen werken vanuit waar dan ook ter wereld. Dit gaat hand in hand met het streven naar financiële vrijheid, waarbij men niet langer afhankelijk is van een vast salaris of een baas die de touwtjes in handen heeft.

Een locatie-onafhankelijk bedrijfsmodel biedt niet alleen voordelen op het gebied van vrijheid en flexibiliteit, maar ook kan bijdragen aan het creëren van een meer bewuste en duurzame samenleving. Het verminderen van woon-werkverkeer en de behoefte aan fysieke werkruimte kan bijdragen aan een duurzamere manier van leven.

Locatie-onafhankelijke bedrijfsmodellen kunnen leiden tot financiële vrijheid en meer controle over je leven en carrière. Door het gebruik van technologie en automatisering kunnen ondernemers hun bedrijf op afstand runnen en opschalen zonder dat ze fysiek aanwezig hoeven te zijn op één locatie.

Het is duidelijk dat de combinatie van locatie-onafhankelijk werken en financiële vrijheid vele voordelen biedt voor ondernemers en werknemers. Het biedt meer flexibiliteit, vrijheid en controle over je leven en carrière. Daarnaast kan het bijdragen aan een duurzamere manier van leven en ondernemen.

Voordelen van online bedrijfsmodellen

Online bedrijfsmodellen bieden een uitstekende mogelijkheid om locatie-onafhankelijk te werken. Het Business Model Canvas is een nuttig hulpmiddel bij het ontwikkelen van deze business modellen. Een business model beschrijft de bouwstenen van een onderneming, waaronder klantsegmenten, relaties, partners, kanalen, inkomstenstromen, kernprocessen en kostenstructuur. Er zijn verschillende types of business models mogelijk, afhankelijk van de sector en de reden waarom een zaak wordt gestart.Een voorbeeld van een online bedrijfsmodel is een blog, waarbij een product wordt gecreëerd in de vorm van content. Door middel van verschillende kanalen, zoals sociale media, wordt contact gelegd met de doelgroep. Het is belangrijk om in kaart te brengen welke klantsegmenten er zijn en wat hun behoeften zijn. Vervolgens kan er gekeken worden naar de haalbaarheid van het business model en de hoogte van de kosten en inkomsten.

Een ander voordeel van online bedrijfsmodellen is dat er geen fysieke productie nodig is en er geen personeel op locatie nodig is. Dit betekent dat de onderneming op afstand kan worden gerund en dat er geen huurkosten of andere vaste lasten zijn. Het is echter belangrijk om te blijven werken aan het netwerk en de relaties met partners en klanten, zelfs als er geen fysiek contact is.

Al met al bieden online bedrijfsmodellen en locatie-onafhankelijk werken veel voordelen. Het is belangrijk om het business model goed uit te werken en de kosten en haalbaarheid nauwkeurig in kaart te brengen. Maar als het business model eenmaal staat en er contact is gelegd met de doelgroep, biedt het de mogelijkheid om op afstand een succesvolle onderneming te runnen.

Hedendaagse business modellen

Hedendaagse business modellen draaien om het bieden van een unieke waarde propositie en het creëren van een positieve ervaring voor de klant. Bij het ontwerpen van een business model is het belangrijk om de verschillende bouwstenen in ogenschouw te nemen, zoals strategische partners en het in kaart brengen van de kostenstructuur. Een uitstekend ondernemingsplan is van groot belang om het business model succesvol te maken. Het Business Model Canvas Model biedt hierbij een nuttig hulpmiddel. Door de verschillende bouwstenen in kaart te brengen en deze onder de loep te nemen, kan er een helder beeld worden geschetst van het aanbod en de mogelijkheden van de onderneming. Dit kan inspiratie bieden om het business model verder uit te werken en te optimaliseren voor de klant.

Succesvolle Amerikaanse business modellen

In de afgelopen vijftig jaar zijn er veel Amerikaanse business modellen geweest die zeer succesvol zijn gebleken. Het Business Model Canvas is een populair model geworden voor bedrijven om hun business models in kaart te brengen en te optimaliseren. Dit model helpt bedrijven om hun klanten, waardeproposities, kanalen, inkomstenstromen en kostenstructuur te identificeren en te begrijpen.

Een goed voorbeeld van bedrijven die gebruik hebben gemaakt van goede business modellen zijn McDonald’s en Walmart. Deze bedrijven hebben hun business model gebaseerd op de klantsegmenten die ze bedienen en hun waardeproposities zijn gericht op betaalbare en gemakkelijk toegankelijke service. Door hun klanten goed te begrijpen, hebben deze bedrijven de industrie en markt gedisrupt met hun innovatieve en schaalbare bedrijfsstructuren.

Een ander voorbeeld van bedrijven met goede business modellen zijn Apple en Microsoft. Deze bedrijven hebben zich gericht op een specifiek klantsegment en bieden waardeproposities die zich richten op kwaliteit, innovatie en service. Ze hebben hun business model gestructureerd rondom producten en diensten die inspelen op de behoeften van hun klanten en hebben hun bedrijf opgebouwd rondom deze klantgerichte aanpak.

Al met al is het belangrijk om te begrijpen dat het hebben van een goed business model cruciaal is voor het succes van een bedrijf. Bedrijven moeten hun klanten goed begrijpen, hun waardeproposities afstemmen op de behoeften van de klantsegmenten en hun bedrijfsstructuren opbouwen rondom hun klantgerichte aanpak. Dit artikel illustreert enkele van de best examples of companies die dit hebben gedaan en laat zien hoe belangrijk het is om te blijven innoveren en aanpassen aan veranderende marktomstandigheden.

business model

29 Engelse termen omtrent business modellen

Hieronder volgen allemaal belangrijke begrippen binnen het bedrijfsleven en de economie die relevant kunnen zijn om artikels over business modellen beter te kunnen begrijpen.

De industry, ofwel de industrie, verwijst naar een specifieke sector van de economie waarin bedrijven actief zijn die soortgelijke producten of diensten aanbieden. Bijvoorbeeld, de auto-industrie of de IT-industrie.

Business models

Business models, ofwel bedrijfsmodellen, zijn de manier waarop bedrijven hun waarde creëren, leveren en vastleggen voor hun klanten. Bedrijven moeten hun business model afstemmen op de behoeften van hun klanten en de eisen van hun industrie.

Disruptive innovation

Disruptive innovation, ofwel ontwrichtende innovatie, verwijst naar de introductie van nieuwe producten, diensten of technologieën die een bestaande industrie op zijn kop kunnen zetten. Deze innovaties kunnen bestaande business models verstoren en bedrijven dwingen om zich aan te passen of zelfs te verdwijnen.

Structure

Structure, ofwel structuur, verwijst naar de manier waarop bedrijven georganiseerd zijn en hoe ze hun middelen inzetten om hun doelen te bereiken. Een goede bedrijfsstructuur is belangrijk voor het succes van een bedrijf en kan helpen om efficiëntie, productiviteit en winstgevendheid te verbeteren.

Companies

Companies zijn zakelijke organisaties die zich bezighouden met activiteiten zoals fabricage, verkoop of het leveren van diensten aan klanten. Companies zijn juridische entiteiten die onafhankelijk kunnen opereren en verantwoordelijk zijn voor haar eigen acties en aansprakelijkheden.

Customers

Customers zijn personen of organisaties die goederen of diensten van een bedrijf kopen. Over het algemeen richten bedrijven zich op het aantrekken en behouden van klanten door het bieden van hoogwaardige producten, uitstekende klantenservice en concurrerende prijzen.

Customer segment

Een customer segment verwijst naar een groep klanten die vergelijkbare kenmerken en behoeften hebben. Bedrijven creëren vaak verschillende marketingstrategieën en producten om verschillende customer segments aan te spreken, omdat zij verschillende voorkeuren en koopgedrag kunnen hebben.

Businesses

Een business is een entiteit die zich bezighoudt met commerciële, industriële of professionele activiteiten. Het kan een eenmanszaak, partnerschap, vennootschap of een ander type organisatie zijn die streeft naar het genereren van inkomsten en winst door de verkoop van goederen of diensten.

Key activities

Key activities zijn de belangrijkste taken of processen die een bedrijf moet uitvoeren om haar doelen te bereiken. Deze activiteiten kunnen variëren afhankelijk van de aard van het bedrijf, maar omvatten over het algemeen zaken zoals productontwikkeling, marketing en verkoop, klantenservice en financieel management.

Transformative business model

Een transformative business model is een nieuwe en innovatieve manier van het organiseren en uitvoeren van bedrijfsactiviteiten die fundamenteel de manier verandert waarop een markt of industrie opereert. Dit soort business model omvat vaak disruptieve technologieën, nieuwe bedrijfsprocessen en nieuwe manieren van het creëren en leveren van waarde aan klanten. Voorbeelden van transformative business models zijn de deeleconomie, op abonnementen gebaseerde diensten en op platformen gebaseerde bedrijven.

Good business model

Een goed business model is een manier waarop een bedrijf waarde creëert, levert en vastlegt voor haar klanten en stakeholders. Het is belangrijk dat een goed business model duurzaam is en zich aanpast aan veranderende omstandigheden.

Successful business models

Een succesvol business model is een business model dat effectief werkt en winstgevend is. Een succesvol business model is in staat om waarde te creëren voor zowel de klanten als de eigenaren van het bedrijf.

Market

Een markt is de verzameling van klanten die interesse hebben in een bepaald product of dienst. Bedrijven proberen hun producten en diensten af te stemmen op de behoeften van de markt en hun marketingstrategieën af te stemmen op de doelgroep.

Traditional business models

Een traditioneel business model is een bedrijfsmodel dat al lang bestaat en wordt gebruikt in een bepaalde sector of industrie. Traditionele business modellen kunnen verouderd raken en moeten soms worden aangepast om relevant te blijven.

Business model

Een business model is de manier waarop een bedrijf zijn producten of diensten aanbiedt aan klanten en waarde creëert voor zijn stakeholders.

Business model generation

Business model generation is een proces waarbij een bedrijf haar business model analyseert en opnieuw uitvindt om te kunnen voldoen aan veranderende marktomstandigheden.

Business model types

Business model types zijn de verschillende manieren waarop een bedrijf zijn producten of diensten kan aanbieden. Voorbeelden hiervan zijn een abonnementsmodel, een freemiummodel en een pay-per-use-model.

Services

Services zijn diensten die een bedrijf aanbiedt aan klanten in plaats van fysieke producten. Voorbeelden hiervan zijn consultancydiensten, onderhoudsdiensten en klantenservice.

Term business models

De term business models verwijst naar de manier waarop een bedrijf zijn producten of diensten aanbiedt aan klanten en geld verdient.

Article

Een article is een geschreven stuk dat informatie biedt over een bepaald onderwerp. In de context van zakelijke modellen kan een artikel bijvoorbeeld een analyse zijn van een bepaald type business model.

Money

Money is de valuta die wordt gebruikt om producten en diensten te kopen en verkopen. Bedrijven verdienen geld door hun producten of diensten te verkopen aan klanten.

Business plan

Een business plan is een document dat de strategie en doelen van een bedrijf beschrijft, evenals de manier waarop het bedrijf geld zal verdienen en groeien.

Business process

Een business process is een reeks stappen die een bedrijf neemt om zijn doelen te bereiken. Dit kan bijvoorbeeld het productieproces zijn of het verkoopproces.

Channels

Channels zijn de manieren waarop een bedrijf zijn producten of diensten aanbiedt aan klanten. Dit kan bijvoorbeeld via een fysieke winkel zijn, of via een online platform.

Understanding business models

Understanding business models verwijst naar het begrijpen van de manier waarop bedrijven hun producten of diensten

Products or services

Products zijn fysieke items die worden geproduceerd en verkocht door een bedrijf. Dit kunnen bijvoorbeeld elektronica, kleding, voedsel of huishoudelijke apparaten zijn.

Services zijn activiteiten die worden aangeboden door een bedrijf om klanten te helpen bij het vervullen van bepaalde behoeften. Dit kunnen bijvoorbeeld consultancydiensten, reparatiediensten of klantenservice zijn.

Business model innovation

Business model innovation verwijst naar het proces waarbij een bedrijf zijn huidige business model herziet en aanpast om nieuwe kansen te creëren voor groei en winstgevendheid. Het kan bijvoorbeeld gaan om het aanpassen van de manier waarop het bedrijf waarde creëert, distribueert of monetariseert.

Business model with types

Een business model beschrijft hoe een bedrijf waarde creëert, levert en monetariseert. Er zijn verschillende soorten business modellen, zoals een abonnementenmodel, een advertentiemodel en een franchise-model. Elk type business model heeft zijn eigen unieke kenmerken en voordelen.

Term business model

De term “business model” verwijst naar het framework dat een bedrijf gebruikt om waarde te creëren en winst te genereren. Het beschrijft hoe het bedrijf zijn activiteiten organiseert en hoe het zijn producten of diensten verkoopt. Het business model is een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie en bepaalt in hoge mate het succes van het bedrijf.

Company

Een company is een organisatie die producten of diensten produceert en op de markt brengt. Een company kan een klein of groot bedrijf zijn, met een verschillend aantal werknemers en een verscheidenheid aan producten of diensten. Een company heeft meestal een eigen business model om winst te maken en te groeien.

4 Nederlandstalige extra termen omtrent business modellen

Bouwsteen

Bouwstenen zijn de verschillende elementen die samen het business model van een bedrijf vormen. Deze bouwstenen kunnen onder meer bestaan uit klantsegmenten, waardeproposities, kanalen, inkomstenstromen, key resources, key partners en kostenstructuur.

Stap

Een stap verwijst naar de verschillende fasen van het opzetten van een business model. Dit kan onder meer het identificeren van de behoeften van de klant, het bepalen van de juiste waardepropositie en het vinden van de juiste partners om het bedrijf op te bouwen omvatten.

Relatie

Relatie verwijst naar de manier waarop een bedrijf relaties aangaat met zijn klanten, leveranciers en andere partners. Dit kan bijvoorbeeld betrekking hebben op de manier waarop klantenservice wordt verleend, de mate van samenwerking met leveranciers en de manier waarop de relatie met de klant wordt onderhouden na de aankoop van een product of dienst.

Ondernemingsplan

Een ondernemingsplan is een document waarin het business model van een bedrijf wordt beschreven. Het bevat meestal informatie over de producten of diensten die worden aangeboden, de doelgroep, de verkoopkanalen en de kostenstructuur. Het ondernemingsplan is bedoeld om potentiële investeerders en andere belanghebbenden te overtuigen van de levensvatbaarheid van het bedrijf en om de weg voor het bedrijf te plannen.