Bewust Worden Van De Zin Van Het Leven
De media overweldigen ons met informatie over de crisis maar al die informatie zegt ons eigenlijk niets. We worden er pas door geraakt als het onszelf treft, als we horen dat ons geld op de bank weg is, als we dreigen ontslagen te worden, als ik hoor dat mijn kind ongeneselijk ziek is. Ik heb mensen gekend die door het bericht dat ze ongeneselijk ziek waren op slag veranderden. Ze werden zich bewust wat leven is en waar het om gaat.
Op die momenten beseffen we pas dat het leven ons gegeven is als een geschenk dat ons toevalt. We hebben er niets voor gedaan en hebben er geen enkel recht op. Het paradoxale is dat we desondanks in volle vrijheid JA of NEEN kunnen zeggen op dit leven. Heel ons leven lang hebben we een eigen verantwoordelijkheid om de realiteit van ons leven af te wijzen of in dankbaarheid te aanvaarden met alle gevolgen ervan.
Waarom doen we dit?
Onze grootheid bestaat uit de vrijheid om iets groots te maken van de kansen die het leven ons biedt of verslaafd te raken aan de kortstondige resultaten. Het gaat om bewustwording als een inzicht dat dieper gaat dan verstandelijke kennis en analyse. We kunnen deze realiteit van ons leven als het ware innerlijk smaken en proeven. Ik kan als weerdeskundige alles weten van de het weer, maar anders is het als ik aan het strand geniet van de ondergaande zon.
In een crisis vallen alle vertrouwde rationele zekerheden weg. Het is een groeiproces waardoor we op een hoger niveau komen waar de oude zekerheden geen houvast meer bieden. Dat maakt ons angstig. Er is een bewustwording nodig als verdieping van inzicht van het denkniveau naar het diepste zijnsniveau van ons bestaan. Het is alsof we vanaf de top van de berg de kronkelpaden waar we verdwaalden vanuit een hoger niveau kunnen overzien.
Dit geestelijke verdiepingsproces kan in crisis ontstaan als de zekerheden van ons werk en ons bestaan wegvallen. Maar ze kunnen ook door reflectie tot stand komen door de vraag van het waarom. Toyota stelt bij een nieuw product of belangrijk probleem vijfmaal de vraag: “waarom doen we dit?”. Op die manier stoten ze door tot een diepere zingeving van het probleem.
In haar boek “Wat is jouw excuus?” vertelt Esther Jacobs over deze ervaring. “Toen ik door het vliegtuigraampje naar buiten staarde dacht ik na. Stel dat dit om de een of andere reden mijn laatste dag zou zijn? Hoe zou ik die willen doorbrengen? Tot mijn verbazing kwam ik tot de conclusie dat ik precies zou doen wat ik op dit moment aan het doen was”.
Ze werd zich bewust van de gratuïteit van haar leven die ze enkel te aanvaarden had. Ze had geen geld en geen baan maar begon met haar actie ‘Coins for Care’ waarmee ze rondom de invoering van de euro de overgebleven muntjes inzamelde voor goede doelen. Ze werd zich toen bewust wat de zin was van haar leven en kon met een glimlach tegenslagen overwinnen.